The Terraced Tower: sterk staaltje constructie in Rotterdam

SCIA
26 oktober 2021

Van onze sponsor SCIA | In hartje Rotterdam werd The Terraced Tower gerealiseerd: een imposant nieuwbouwproject dat zijn naam dankt aan de terrassen langs de volledige breedte van alle wooneenheden. Aannemer Besix gebruikte SCIA Engineer om verschillende constructie-uitdagingen bij dit project succesvol aan te pakken. Hoe kwam dit project tot stand en welke bedrage leverde de software hieraan? Xavier Gamme van Besix vertelt.

Sterk staaltje vakmanschap
5 minuten lopen naar de beroemde Erasmusbrug, 11 minuten met de watertaxi voor een film in Lantarenvenster en 7 minuten fietsen tot aan het centraal station. Een van de grootste troeven van The Terraced Tower, zoals het geadverteerd wordt, is de centrale ligging aan de Maas in hartje Rotterdam. In opdracht van Provast en naar het ontwerp van de architecten van OZ, realiseerde Besix het imposante nieuwbouwproject dat zijn naam dankt aan de terrassen langs de volledige breedte van alle wooneenheden. 

De toren kan indrukwekkende cijfers voorleggen: 40.000 m2 oppervlakte, 334 appartementen en een hoogte van 100 meter, wat goed is voor 32 bovengrondse verdiepingen. De lengte van het gebouw neemt af in hoogte van 100 meter tot 35 meter terwijl de breedte toeneemt van 20 meter tot 30 meter. Ondergronds zijn er 3 verdiepingen met 212 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor 688 fietsen. En op de begane grond is er plaats voor commerciële voorzieningen en horeca. De architectuur is opgebouwd uit terrassen van verschillende lengte. De helling van het gebouw geeft het een uniek esthetisch karakter, maar creëert ook enkele uitdagingen bij het ontwerp van de structuur die verderop in het artikel besproken worden.

Na de sloop van het voormalige kantoorgebouw van Erasmus Verzekeringen, werd in de zomer van 2018 de eerste paal geslagen. Exact drie jaar later is het dan tijd voor de officiële oplevering en kunnen geïnteresseerden kiezen voor een plekje ‘front row’ aan de Boompjes in Rotterdam.

Uitdagingen te overwinnen
Als algemeen aannemer stond Besix in voor de realisatie van The Terraced Tower. Xavier Gamme, ingenieur bij Besix, werkte mee aan het project vanaf de ontwerpfase tot en met de uitvoering. Er zijn een aantal kenmerken die het project typeren en die ook voor enkele uitdagingen hebben gezorgd. Xavier geeft graag woord en uitleg en licht toe hoe hij samen met zijn collega’s tot een efficiënte oplossing is gekomen.

Software selectie
Bij de aanvang van een project met deze grootteorde, is het uiteraard van cruciaal belang om de juiste tools te kiezen. De selectie van de ontwerp- en rekensoftware verliep volgens Xavier zeer vlot: “We werken bij Besix voornamelijk met twee programma’s en afhankelijk van het type gebouw, kiezen we dan weer voor de ene en een andere keer voor de andere software. SCIA Engineer wordt gekozen voor zijn  gebruiksvriendelijkheid en was met zijn automatische tools voor staal en beton een echte meerwaarde in dit project.” Over het algemeen is er aan de basis van een gebouw relatief veel beton nodig. Omwille van
de hoogte van The Terraced Tower en omdat het gebouw ondergronds veel parking biedt, is de belasting op de muren in de kelders zo groot dat een hoge betonkwaliteit C90 / 105 nodig is. Dit vormde echter geen al te groot probleem want met behulp van SCIA Engineer konden alle types beton snel en efficiënt berekend worden.

Resultaten op de vloerGronddrukken op de kelderwand
Boven: resultaten op de vloer, onder: gronddrukken op de kelderwand

Extra denkwerk vereist
Een troef voor het afgewerkte project, maar een extra uitdaging tijdens de werken: de locatie van The Terraced Tower. Het heeft het team in ieder geval wel wat extra denkwerk bezorgd. Omgeven door een drukke straat, water en gebouwen aan weerskanten van de werf, moest het projectteam wel een beroep doen op creatieve oplossingen. Het feit dat er geen beschikbare ruimte was rond de bouwput en de noodzaak om onder bestaande leidingen te werken leidden tot moeilijke bouwfasen voor de kelder. SCIA Engineer liet hen toe om te werken met een heel aantal tijdelijke bouwfases – en dus ook een heel aantal modellen – in
het programma. Zo konden er op een structurele manier vorderingen worden gemaakt. De SCIA Engineer bouwfases module kon ook goed ingezet worden voor de berekening van de relatieve verplaatsingen tussen verticale elementen.

Hetgene wat Xavier nog het meest bijblijft van de locatie van The Terraced Tower is hoe er zelfs geen plaats was om een bouwkraan te plaatseb. “Met SCIA Engineer hebben we een berekening gemaakt voor een betonnen frame dat enerzijds plaats bood aan een kraan en anderzijds ook toeliet om bouwmachines eronder door te laten rijden. Een kwestie van optimaal gebruik maken van de plaats die we hadden!”

Vervormingen op het gebouw
Vervormingen op het gebouw

Tweede-orde-effecten
The Terraced Tower staat schuin met een overhang van 8 meter die belangrijke tweede-orde-effecten produceert. Met behulp van de SCIA Engineer module stabiliteitsanalyse werden de tweede orde-coëfficiënten bepaald en kon de kritische Eulerbelasting gevalideerd worden. 

Een belangrijke voorwaarde voor het gebouw was dat het stabiel moet blijven, ook al wordt er een structureel element verwijderd – omwille van een explosie of een terroristische aanslag. Met SCIA Engineer kon aangetoond worden met welke wapening het team rekening moest houden. Xavier vertelt: “Deze wapening kan automatisch berekend worden in SCIA
Engineer wat maakt dat we toch heel wat tijdswinst hebben gekend.”

Wanneer het gebouw tot leven komt
Het interessantste gedeelte van het project was voor Xavier enerzijds de brainstormfase waarin bekeken werd hoe het design tot zijn recht kon komen en anderzijds de executiefase waarin het gebouw echt tot leven komt. “Dankzij SCIA Engineer en de automatische tools die het biedt, zoals bijvoorbeeld parametrisch modelleren, kon ik me concentreren op het echte ingenieurswerk. Zo heeft SCIA ons veel tijd en efficiëntie opgeleverd.”

SCIA Engineer werd gebruikt voor het gehele ontwerp van het project en heeft Besix in staat gesteld om snel de wapening van de elementen te ontwerpen, wat het bedrijf de mogelijkheid gaf om zich te concentreren op de coördinatie en het beheer van het project.

Benieuwd hoe SCIA kan helpen bij andere projecten? Surf naar www.scia.net voor meer praktijkverhalen!