buildingSMART lanceert nieuw opleidingsprogramma voor bouwprofessionals

Kim Schoot
16 december 2020

Ken jij het buildingSMART international Professional Certification programma al? Dit wereldwijde opleidingsprogramma voor bouwprofessionals in nu beschikbaar in de Benelux. Paul Bos, naast Stumico’er ook bestuurslid van buildingSMART Benelux, praat je bij over deze nieuwe ontwikkeling. 

Paul: “Om succesvol samen te werken aan projecten en een succesvolle doorontwikkeling van BIM in de Benelux te waarborgen, is een consensus over de verschillende BIM-definities onmisbaar. Daarnaast moet er een benchmarkmechanisme komen om het competentieniveau van individuen te meten en een nationale standaard over een minimaal kennisniveau. Als de enige globale organisatie die zich bezighoudt met BIM, is buildingSMART international dé partij om een globale BIM-standaard op te stellen rondom de certificering van BIM-kennis, -skills en -competenties. Om deze wereldwijd beschikbaar te maken is het buildingSMART Professional Certification programma ontwikkeld. Dit gaan wij nu ook uitrollen in de Benelux.” 

Referentiepunt voor professionals
Het Professional Certification programma vormt een stabiel referentiepunt voor alle professionals die met BIM te maken hebben, zowel aan de kant van gebruikers als opdrachtgevers. Ook helpt het werkgevers bij het werven van BIM-professionals en opdrachtgevers bij het contracteren van competente BIM-consultants en -opdrachtnemers. 

“Fase 1, het Foundation programma, is nu beschikbaar”, vertelt Paul. “Deze eerste fase van het opleidingsprogramma zorgt voor een minimale BIM-kennis voor iedereen die met BIM te maken heeft. Dit biedt veel voordelen. Meer BIM-kennis vergroot het inzicht in het proces en kan zelfs geld besparen. Zo spreekt in aanbestedingen iedereen dezelfde taal en gebruiken we overal ter wereld dezelfde definities. Opdrachtgevers kunnen toetsen dat samenwerkingspartners over de juiste kennis beschikken en weten beter welke informatie ze moeten uitvragen. Opdrachtnemers kunnen aantonen dat zij de benodigde kennis in huis hebben. Na het Foundation programma volgen nog twee fases. Practitioner, over het toepassen van BIM-kennis en het bepalen van vaardigheden en competenties, is in ontwikkeling en lanceren we naar verwachting begin 2022. Daarna volgen nog opleidingen gericht op specifieke vakdomeinen.”

Toekomstvisie
Sinds de introductie van het opleidingsprogramma begin 2019, werd dit al in 23 landen beschikbaar, waaronder Duitsland, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Rusland, de Verenigde Staten, China, Spanje en Canada. “De resultaten zijn veelbelovend”, vertelt Paul. “In Duitsland zijn in anderhalf jaar tijd al 38 training providers en meer dan 1800 gecertificeerde individuen. Het certificaat is daar een validatiemethode geworden om te weten dat je een professional aan tafel hebt en wordt veelvuldig uitgevraagd. Die toekomst zien we ook in Nederland.”