Wat vind jij? Thuiswerken in de digitale bouwwereld

bestuur
21 april 2020

De wereld staat op z’n kop! Ook bij Stumico gaan de dingen door de coronacrisis anders dan anders. Het event dat gepland stond voor 13 mei gaat helaas niet door. De komende tijd gaan we jullie meer online inspireren. Maar misschien wel de belangrijkste verandering? We werken bijna allemaal vanuit huis! Hoe gaat thuiswerken in de digitale bouwwereld? We vroegen drie leden naar hun ervaringen.

________________________________________________________________________________

Robbert Sterk, consultant CADblanche: 
“Werk en privé lopen veel meer door elkaar”

Als consultant bij CADblanche kan Robbert Sterk overal werken. “Als ik mijn laptop heb kan ik aan de slag. Toch werkte ik in de praktijk eigenlijk altijd op kantoor. Ik vind het prettig om tussen het werken door een praatje met collega’s te maken of even snel iets af te stemmen. Dat vind ik nog steeds, maar dat hoeft misschien niet vijf dagen per week. Het zou dan ook best kunnen dat ik na deze crisis vaker thuis ga werken.”

Robbert: “Ons kantoor is sinds een aantal weken gesloten: iedereen werkt thuis. We communiceren dagelijks met elkaar via Teams en wekelijks is er een bedrijfsoverleg. Hiermee houden we elkaar op de hoogte van wat er speelt en hoe het gaat binnen het CADblanche. Het werken met Teams gaat prima. Al mis ik het wel om bijvoorbeeld iets op papier te schetsen ter verduidelijking.”

’s Middags spelen in de tuin, ’s avonds nog even door
Thuiswerken is voor Robbert goed te doen, maar thuiswerken wanneer ook je partner en kinderen thuis zijn zorgt – zoals bij velen – voor een uitdaging. “Je werkt anders thuis. Zeker nu de scholen dicht zijn, lopen werk en privé veel meer door elkaar. Zo zit ik ’s middags nu vaak een uurtje in de tuin met de kinderen te spelen, waarna ik ’s avonds nog even doorwerk. Ik vind dat niet erg, maar ik kan me voorstellen dat anderen wél moeite hebben om te schakelen tussen werk en privé. Mijn tip? Zorg voor een ritme en probeer werk en privé zo veel mogelijk te scheiden. Sta bijvoorbeeld op tijd op en blok pauzes in je agenda.”

________________________________________________________________________________

Bob Moons, Program Manager Digital Construction BAM Infra Nederland: 
“In de toekomst bewuster omgaan met reistijd”

Sinds de start van de intelligente lockdown werkt Bob Moons, Program Manager Digital Construction bij BAM Infra Nederland, volledig vanuit huis. Het contact met collega’s verloopt via Teams. “Aan het begin van iedere week houden we een kick-off overleg met ons team”, vertelt Bob. “Hoe gaat het met iedereen? En wat staat er die week op de planning? Dat bevalt zo goed dat we hier na de coronacrisis mee door willen gaan.”

Bob vertelt: “Ik ben positief verrast door de manier waarop BAM omgaat met de coronamaatregelen. Vrijwel iedereen met een kantoorfunctie werkt thuis, ook modelleurs en tekenaars voor wie thuiswerken normaalgesproken geen optie is. Zij hebben hun beeldschermen opgehaald op kantoor, waardoor ze thuis ook goed uit de voeten kunnen. De eerste weken waren wennen, maar inmiddels gaat het thuiswerken goed. Dit komt mede door tips en tricks vanuit BAM om te zorgen voor korte rustmomenten tussen overleggen en pauzes te blokken in je agenda.”

Koffiemachinepraatjes
Wat Bob wel mist? De praatjes bij de koffiemachine! “Pas wanneer je thuiswerkt merk je hoeveel contact je eigenlijk hebt in het loopje naar dat apparaat. Waar je op kantoor bij de koffieautomaat even snel iemand bijpraat, moet je hier nu een overleg voor plannen.”

Meer virtuele meetings
Deze periode van thuiswerken heeft wat Bob betreft zeker positieve kanten. “Mensen worden zich bewust van het feit dat je niet altijd fysiek bij elkaar hoeft te zitten om te overleggen. Ik hoop dat we hierdoor in de toekomst bewuster omgaan met reistijd. Dat we mensen de mogelijkheid gaan bieden om in plaats van fysiek virtueel aan te sluiten bij meetings.”

________________________________________________________________________________

Maarten Slee, gedetacheerd bij Heijmans: 
“De onderlinge communicatie was nog nooit zo goed”

Via zijn bedrijf Sleeptouw werkt Maarten Slee als informatiemanager bij Heijmans aan een project op Schiphol. Hij vertelt: “Heijmans volgt de richtlijnen van het RIVM: mijn directe collega’s en ik werken allemaal vanuit huis. Dat gaat hartstikke goed. Al moet deze situatie natuurlijk niet te lang duren. Ik mis de gezelligheid van met collega’s werken.”

“Het is belangrijk om te zorgen voor een fijne dagindeling”, denkt Maarten. “Dat was voor mij wel even zoeken. Waar ik normaalgesproken met de trein naar mijn werk ga, begon ik nu na het opstaan vrijwel direct met werken. Vervolgens had ik gedurende dag veel calls, die elkaar vaak zonder pauze opvolgden. Dat werkte niet. Binnen het bedrijf spraken we daarom af om calls – waar vaak een uur voor wordt gepland - na drie kwartier af te ronden. Zo heb je een rustmoment voor de volgende meeting begint. Ook ga ik in mijn lunchpauze en na afloop van mijn werkdag naar buiten, een rondje wandelen, hardlopen of fietsen.”

Hoe gaat het met jou?
Thuiswerken heeft ook positieve kanten. “De productiviteit binnen ons team is gestegen en de onderlinge communicatie tussen collega’s was nog nooit zo goed. Dagelijks is er berichtgeving vanuit het MT over de coronacrisis. Dit contactmoment gebruiken we ook om even in te checken bij elkaar. Om te vragen: hoe gaat het nu met jou? De duidelijke communicatie en korte lijnen ervaart iedereen als heel prettig. Daar willen we ook na de crisis mee doorgaan.”

________________________________________________________________________________

Hoe gaat thuiswerken bij jou? Neem contact met ons op via of deel jouw visie onder de post op LinkedIn.

Reacties

  • Paul Bos
    Paul Bos
    absoluut al veel voordelen kunnen bemerken. Vergaderingen zijn best efficiënt omdat iedereen goed naar elkaar moet luisteren en door elkaar heen praten niet werkt. Veel reistijd vermindering, en iedereen makkelijk presentaties en bestanden laten zien aan elkaar. Ik heb zelfs een online-werksessie gedaan met post-it's plakken, en zelfs dat ging goed!
  • Johan de Groot
    Johan de Groot
    Ik ben benieuwd hoe de wereld een beetje verandert na deze vreemde tijd. Hopelijk nemen we de voordelen mee en resulteert dit in een nieuwe manier van werken.