Verslagen en impressies van onze events

Fail Forward

Fail Forward, over het leren van fouten om stap voor stap te verbeteren

Onlangs organiseerde Stumico een bijeenkomst met als thema Fail Forward, oftewel hoe je door te leren van fouten stap voor stap kunt verbeteren. Dit keer was de locatie de bouwkeet van combinatie de Groene Waarden, waar gewerkt wordt aan het verbeteren van de A27 tussen Houten en knooppunt Everdingen. Lees hier de ervaringen met innoveren door te leren van fouten, faalkosten voorkomen met digitalisering en datagedreven change management.

Sleutel tot succesvolle innovatie

Stephan Strik, specialist in het ontwikkelen van digitale platformen bij digital agency Freshheads in Tilburg, ziet falen als een kans om te leren. Hij begon te vertellen dat succesvolle innovaties vaak het resultaat zijn van veel interacties en verfijningen, gebaseerd op geleerde lessen van eerdere fouten. Verder waarschuwde hij voor de valkuil dat te lang vasthouden aan een slecht idee hoge kosten tot gevolg kan hebben. Als praktische oplossing pleitte hij daarom voor de ‘Minimum Viable Product' (MVP) aanpak. Oftewel, een minimale versie van je idee te creëren, deze in de praktijk te testen en vervolgens te optimaliseren op basis van feedback van potentiële gebruikers. Verder zijn ze bij Freshheads van mening dat organisaties die falen accepteren en aanmoedigen innovatiever zijn. Als je namelijk vroegtijdig falen detecteert (Fail Fast, Fail Cheap) is het beter meetbaar en te controleren, om zowel te leren als betere beslissingen te nemen.

Faalkosten voorkomen met digitalisering

Johan Bolhuis, directeur engineering Nederland en Michiel Bienens, BIM-regisseur & BI van Besix deelden hun ervaringen met het voorkomen van faalkosten met digitalisering. Besix maakt samen met Mobilis, Van Gelder en Mourik deel uit van bouwcombinatie De Groene Waarden. Volgens Bolhuis variëren de faalkosten in bouwprojecten tussen de 5 tot 10% van de totale projectkosten, met uitschieters richting 15%. In Nederland kom je dan al boven de 5 miljard euro per jaar uit. De belangrijkste veroorzakers zijn onvoldoende of onnauwkeurige ontwerpen en tekeningen, slechte communicatie en coördinatie, tijdsdruk, focus op de laagste prijs en het ontbreken van effectieve kwaliteitscontroles. Besix voorkomt een deel van die fouten met de combinatie van BIMmen, AI en ML, drones en 3D-scanning en digitale tweelingen. Vervolgens vertelde Bienens hoe Besix deze technologieën in de praktijk toepast bij onder andere het A27-project.

Effectief change management

Als laatste spreker deelde Gert-Jan van Lubeek, senior business analyst bij STARC, hoe je effectief kunt veranderen om te verbeteren, door meer datagedreven te gaan werken. Lubeek maakte de Stumico-leden eerst bewust van hoe mensen omgaan met veranderingen en hoe dit de processen in hun lichaam beïnvloedt. Als je medewerkers bewust maakt, betrekt en begeleidt, vergroot je als organisatie de bereidheid om te veranderen significant. Voor het vertalen van deze visie naar de praktijk belichtte hij de Golden Circle, Kotter en ADKAR theorieën en datagedreven aanpak die STARC gebruikt voor de change management projecten bij klanten. Deze past STARC toe in de bouwblokken communicatie, bemensing, structuur en veranderklimaat, waaraan gefaseerd wordt gewerkt om de beoogde verandering(en) ter verbetering te realiseren.

Stumico ALV

De eerste Stumico-bijeenkomst van elk jaar bevat ook de verplichte ALV, waar dit keer de overdracht van het voorzitterschap door Maarten Slee aan Anouk van Otterlo het belangrijkste nieuws was. Anouk is een BIM & Linked Data Consultant werkzaam bij Based in Tilburg en daarnaast al enkele jaren bestuurslid van Stumico. “Ik geloof in de kracht van samenwerking en kennisdeling. Stumico is een vereniging waar mensen samenkomen om van elkaar te leren en geïnspireerd te raken. Als voorzitter ga ik deze trend voortzetten en versterken”. Meer informatie over de Stumico-vereniging, met als missie verbindend te zijn in bouw digitalisering, is te lezen op www.stumico.nl. Voor 2025 staan nog drie evenementen op de planning met als thema's: Inzicht als bouwsteen, Digitaal assetmanagement en Human-in-the-loop.