Verslagen en impressies van onze events

Vandaag besteld, morgen (t)huis

Vandaag besteld, morgen (t)huis

In juni heeft Stumico een ledenbijeenkomst georganiseerd met als thema ‘Vandaag besteld, morgen (t)huis, in het experience center van Homestudios in Utrecht. Daar presenteerden sprekers van Homestudios, Daiwa House Modular Europe, CADblanche, Mombarg Betonelementen en iBuild hun visie en oplossingen voor modulair industrieel bouwen en inspelen op individuele bewonerswensen. Vier initiatieven om de doorlooptijd van bouwprojecten aanzienlijk te verkorten, waarover alle sprekers tijdens een paneldiscussie door Rob Roef, senior business developer bij TNO, nog uitgebreid zijn ondervraagd.

Van je huis een thuis maken

Homestudios inspireert en helpt mensen om van hun nieuw te bouwen huis ook echt een thuis te maken. Met een compleet aanbod van producten en diensten voor vergaande personalisatie, advies en begeleiding, een online platform en een bijzonder experience center waar een woonadviseur en andere specialisten de toekomstige bewoners helpen bij het maken van alle afwerkings- en inrichtingskeuzes. Al deze aspecten werden tijdens een rondleiding in het experience center getoond en toegelicht. Een voorbeeld daarvan is het op ware grootte projecteren van de begane grond of verdiepingsvloer in een hal, waar vervolgens op de wanden alle mogelijke afwerkingen en inrichtingskeuzes te projecteren zijn. Maar ook een ruimte met ‘uitschuifbare dakkapel’, om het uitzicht te laten zien bij gangbare breedtes.

Webshop voor betonproducten

Als eerste gastspreker vertelde Frank van der Drift, directeur bij Mombarg Beton Doetinchem, hoe zij de levertijd van veel gebruikte betonelementen verkorten met een webshop voor prefab betonproducten. Momenteel is de levertijd van onder andere wanden, balkons en trappen voor de woningbouw zo’n 20 tot 25 weken, waarvan de doorlooptijd bij engineering 12 tot 15 weken bedraagt, omdat er telkens opnieuw wordt getekend en berekend. Op basis van intern data onderzoek en vergaande automatisering van de engineering en productie heeft Mombarg Beton de webshop www.prefabbetononline.nl ontwikkeld voor betonnen trappen, balkons en kolommen. Daarmee kunnen ze de levertijd aanzienlijk verkorten.

Modulair bouwen

Tom Terpstra, Head of BIM Development, vertelde hoe Daiwa House Modular Europe het bouwproces sterk kan verkorten met vergaand geautomatiseerd en gerobotiseerd modulair bouwen. Dat realiseren zij door al tijdens het gereed maken van het bouwterrein en aanleggen van de fundering, volledig geconditioneerd in een fabriek modulaire units te produceren. Deze hoeven vervolgens alleen nog maar naar de bouwplaats te worden vervoerd en geplaatst en van een afwerkingschil te worden voorzien. Mede mogelijk gemaakt door een openBIM-aanpak en objecten volgeprakt met data. Daiwa House Group is met bijna 49.000 medewerkers en 32 miljard euro omzet in 2021 een grote industriële bouwer.

Nieuwe ontwikkelingen

Calle de Blok, consultant bij CADblanche deelde bij de Stumico-bijeenkomst een aantal ervaringen met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van engineering automation en de toepassingen op het gebied van VR/AR, 3D printing, circulair bouwen en computational design. Zij hebben als missie de ontwerpfase slimmer, efficiënter, herbruikbaar, gestandaardiseerd en geautomatiseerd en kosteneffectiever te maken. De Blok benadrukte de noodzaak van eenduidige en gevalideerde data voor het kunnen standaardiseren en automatiseren van bouwconcepten, zowel digitaal als in het echt. Vervolgens belichtte hij de tools AutoCasco, de RoofDesigner en de BrickDesigner die CADblanche voor opdrachtgevers heeft ontwikkeld. Dit om hun klanten te helpen hun concepten te optimaliseren en de doorlooptijd van projecten te verkorten.

Industriële productie en assemblage

William van Rijn, initiatiefnemer en eigenaar van iBuild, vertelde als laatste gastspreker hoe zij de doorlooptijd voor het bouwen van geschakelde woningen van typen 5100-5400-5700 kunnen verkorten. Hun aanpak is gebaseerd op jarenlange ervaring in de bouw en ‘best practices’ uit de maakindustrie. Vanuit de iBuild woningconfigurator en een Revit BIM-model worden volledig geautomatiseerd alle vergunningsstukken en verkoop- en contracttekeningen gegenereerd. Na het kiezen van de kopersopties wordt de prefabproductie van zo’n woning besteld, waarvan alle geproduceerde elementen op de bouw worden geassembleerd. Met als voordelen zowel een kortere bouwtijd als lagere stikstofuitstoot.