Verslagen en impressies van onze events

Digitale transformatie

In februari heeft Stumico een live ledenbijeenkomst georganiseerd met als thema Digitale Transformatie. Dit thema is belicht vanuit het perspectief van een softwareontwikkelaar, door een platformleverancier en een ‘design thinker’. Verder bleek er na een lockdownperiode weer veel behoefte en was er ook volop gelegenheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen in Locatie78 in Bunnik. 

Scrum versus agile

Henry Been, een zelfstandige IT-architect en developer en tevens schrijver van het boek ‘Implementing Azure DevOps  Solutions trapte het Stumico-event af met een geschiedenislesje over het ontwikkelen van software. Vroeger gebeurde dat op een seriële wijze volgens de watervalmethode en de laatste decennia volgens de meer parallelle benaderingen van agile en scrum. Hij presenteerde daarbij ook het Cynefin framework, om te bepalen of een ontwikkelproject complex, complicated, chaotic of obvious is. In zijn beleving zijn de meeste bouw- en infraprojecten complicated, terwijl softwareontwikkeling vaak complex is omdat de uitkomst vooraf niet altijd duidelijk is. Bij de moderne ontwikkelmethoden agile en scrum wordt daarom meer rekening gehouden met het anticiperen op wijzigingen en uitbreiding van de projectscope. Been vertelde dat veel bedrijven pretenderen met scrum te werken maar het in de praktijk maar beperkt toepassen. Daarom verduidelijkte hij de theorie, het framework en de rollen waarop scrum is gebaseerd, volgens de officiële Scrum Guide. Naar zijn ervaring zijn korte sprints effectiever, is het belangrijk met teamleden te werken die je vertrouwt en hen ongestoord alle geplande taken te laten doen tijdens sprints.

Projectlevenscyclus verbinden

Vervolgens deelden Roy Kalsbeek en Fayyaz Nazir van SoftwareOne hun visie over waarom het voor de bouw en infra belangrijk is digitaal te transformeren en welke tools daar waarde aan kunnen toevoegen. Dit bedrijf levert software en cloudtechnologie aan klanten over de gehele wereld en begeleiden hen ook bij digitale transformaties. Kalsbeek en Nazir benadrukten het belang van de projectlevenscyclus te verbinden, waardoor informatie in de ontwerp-, uitvoering- en exploitatiefasen beter te hergebruiken is. Als ‘verbindende’ oplossing levert SoftwareOne het in de Benelux nog onbekende MTWO Construction Cloud platform. Hoewel er in de bouw, infra en andere markten veel verschillende en niet altijd eenvoudig te integreren applicaties worden gebruikt, zijn er ook al platformen van andere leveranciers als Autodesk, Bentley Systems en Dassault Systèmes, die de gehele projectlevenscyclus met een platform verbinden. De komende jaren wordt duidelijk welke positie de MTWO Construction Cloud daartussen kan opbouwen. Voor het verbinden van de projectlevenscyclus kan de bouw- en infrasector ook nog leren van markten die daar al verder in zijn gevorderd, zoals de auto-, scheepvaart- en vliegtuigindustrie en de offshore.   

Design Thinking workshop

Als laatste gastspreker nam Roos Godefrooij de aanwezige Stumico-leden mee terug naar de basis van digitale transformatie, met de vragen: waar praten we precies over en waarom is het nodig. Godefrooij was tot dat moment nog business developer bij Heijmans maar inmiddels als zelfstandig adviseur actief. Zij sloeg eerst een brug tussen de innovatietools design thinking, lean startup en agile en ging daarna dieper in op de toegevoegde waarde van design thinking voor het bedenken van nieuwe waardeproposities. Niet aan de hand van een theoretische presentatie, maar op een interactieve wijze door alle deelnemers in groepen aan design thinking te laten werken. De uitdaging voor dit workshopgedeelte was: hoe gaan we op een gezonde en veilige manier terug naar kantoor? Hoewel de workshop wat onwennig begon leverde de groepsdynamiek die daarna ontstond een aantal creatieve ideeën op. Ook werden de deelnemers zich meer bewust van het belang om met de betrokken gebruikers in gesprek te gaan om hun behoeften en drijfveren beter in kaart te brengen. In zijn geheel weer een interessant en verbindend programma voor het eerste live Stumico-event in 2022.