Verslagen en impressies van onze events

Industry 4.0

Industry 4.0 in de bouw 

In september heeft Stumico, na twee lange corona lockdownperiodes, weer een live bijeenkomst georganiseerd met als thema Industry 4.0. Met een Haka workshop als eventstarter, werden alle 45 deelnemers geactiveerd en gemotiveerd voor twee interessante innovaties. Kingspan, CADblanche en Van Doren Engineers vertelden hoe zij het leveren van isolatieplaten op maat hebben geautomatiseerd en versneld, terwijl ToeleveringOnline een webshop heeft gecreëerd om binnen 5 tot 10 dagen kozijnen op maat te kunnen leveren. Uiteraard was er ook volop gelegenheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen in de duurzame industriële locatie Het Inspyrium in Cuijk.

Vierde industriële revolutie

De vierde industriële revolutie, afgekort tot Industry 4.0, is volgens Wikipedia het vergaand automatiseren van productieprocessen en industriële werkzaamheden met behulp van moderne slimme technologie. In deze vierde fase gaan vooral grootschalige toepassingen van machine-to-machine communicatie (M2M) en het Internet of Things (IoT) waarde toevoegen omdat ze menselijke interventies overbodig maken. Voor degenen die een uitgebreidere update willen: industrie 1.0 was het mechaniseren van handmatig ambachtswerk vanaf ongeveer 1760 tot 1840, mogelijk gemaakt door stoommachines, Industry 2.0 was de fase van massaproductie tussen 1870 en 1914, mogelijk gemaakt door elektriciteit en Industry 3.0 het automatiseren met behulp van computers en elektronica na de beide wereldoorlogen tot ongeveer 2010. Begin 2011 introduceerde de Duitse regering een volgende toekomststrategie voor de maakindustrie, die sinds de Hannover Messe beurs van dat jaar Industry 4.0 wordt genoemd. 

Maatwerk versus serie- en massaproductie

De bouw- en inframarkt lopen enkele jaren achter de maakindustrie aan met het implementeren van Industry 4.0 technieken, omdat ze worstelen met traditionele bedrijfsculturen. In de maakindustrie zijn al veel bedrijven getransformeerd van ‘engineering-to-order’ (ETO) naar ‘configure-to-order’ (CTO), door processen vergaand te digitaliseren, te automatiseren en te robotiseren. Veel aannemers realiseren echter nog steeds projectmatig maatwerk dat moeilijk te standaardiseren en te automatiseren lijkt. Het bouwen van woningen, kantoren, bruggen en wegen is echter sterk vergelijkbaar met de productie van auto’s, schepen en vliegtuigen, waarvoor al ruim tien jaar Industry 4.0 technieken worden toegepast. Natuurlijk wordt er in de bouw ook al jarenlang prefab geproduceerd met automatiseringsoplossingen en zijn er modulair configureerbare woning- en andere gebouwconcepten. Door echter vaker anders te gaan denken en te leren van ‘best practices’ uit de auto-, luchtvaart- en scheepsvaartindustrie, kan Industry 4.0 de komende jaren nog veel waarde gaan toevoegen aan de bouw- en inframarkt. Kingspan en ToeleveringOnline zijn daar twee succesvolle voorbeelden van.   

Isolatie op maat

Kingspan Unidek Nederland in Gemert maakt deel uit van de wereldwijde leverancier van isolatie- en bouwschiloplossingen Kingspan, met zo’n 130 productiebedrijven in meer dan 60 landen. “Inspelend op de vraag van klanten hebben wij ‘In Time Correct Shape’ (ITCS) ontwikkeld”, vertelde Jurrian Hilberts, Manager Moulded parts bij Kingspan. “Dat is een oplossing voor volledig geautomatiseerde productie op maat van isolatieplaten voor prefabgevels. Met als belangrijke voordelen vrijwel geen snijafval en zowel tijd- als transportbesparingen door een efficiëntere productie en logistiek”. De isolatieplaten wordt op maat gemaakt met behulp van shape moulding, waardoor ze bijzonder sterk zijn en architecten en ingenieurs een grote mate van ontwerpvrijheid hebben. Verder wordt elke plaat voorzien van een unieke code voor kwaliteitscontrole en traceerbaarheid. CADblanche heeft voor Kingspan de CAD-systeem onafhankelijke tool ‘Insulation Divider’ ontwikkeld, voor het optimaal verdelen van de EPS-isolatieplaten op prefabwanden. Deze houdt zowel rekening met productieregels als constructieve voorschriften. Van Doren Engineers is gespecialiseerd in productie ICT en heeft Kingspan geholpen met de machine- aansturing vanuit orders in het ERP-systeem naar het MES-systeem en de PLC/HMI. Daarbij was het positioneren van alle platen voor de meest optimale productie en stapelen op pallets een grote uitdaging.  

Webshop voor kozijnen 

ToeleveringOnline is een webshop voor het bestellen en snel laten produceren van houten, aluminium en kunststof kozijnen. Initiatiefnemer en business developer Niek Wopereis vertelde dat het idee hiervoor is ontstaan omdat de levertijd van kozijnen tussen de acht tot twaalf weken bedraagt, terwijl de totale bewerkingstijd van een houten kozijn maar zo’n twee tot drie uren is. Die levertijd moet veel sneller kunnen dacht hij en met financiering vanuit Nijhuis Toelevering is dat idee succesvol gerealiseerd. “ToeleveringOnline is een webshop waar bouwers met ondersteuning van een configurator eenvoudig kozijnen kunnen samenstellen en bestellen, waarna de productie en logistiek vergaand geautomatiseerd wordt uitgevoerd. Daarom kunnen wij in 5 tot 10 dagen leveren. Wij begon in april 2017 met een omzetdoelstelling van 100.000 euro en realiseerden dat eerste jaar al 750.000 euro, terwijl de planning voor dit jaar 35 miljoen is”. Directeur Daan Bol vertelde dat deze snelle groei de afgelopen jaren uiteraard tot capaciteitsproblemen binnen de eigen organisatie en bij de verbonden productiepartners heeft geleid. Zijn grootste uitdaging voor 2021 is het flexibel schaalbaar maken van de productiecapaciteit, logistiek en het aanbod verder uitbreiden. De belangrijkste tips van deze beide sprekers zijn: denk altijd vanuit de klant, doe niet alles zelf maar creëer win-win samenwerkingen met partners en doe het gewoon!