Hans Galjaard

Hans Galjaard (Register Ontwerper): altijd al een grote interesse gehad in techniek, en in het bijzonder in de civiele techniek (als kind al schijn ik elke brug in aanbouw te hebben moeten zien). Mede hierdoor een technische opleiding gevolgd (LTS, MTS, HTS, TU Civiele Techniek). Na mijn afstuderen in 1987 begonnen bij adviesbureau Hageman, en van 1991 tot 2000 verbonden aan de TU Delft als universitair docent betonconstructies. Sinds 1992 docent voorgespannen beton bij de cursus Betonconstructeur BV. Vanaf 2001 werkzaam bij van Hattum en Blankevoort/Volker InfraDesign, waar ik als strategisch specialist ontwerp betrokken bij vele projecten, zoals de HSL, offshore windenergie, de brug bij Ramspol, en de omlegging van de Zuid-Willemsvaart bij ‘s-Hertogenbosch.

Vanaf de HTS ook bijzonder geïnteresseerd in de (reken)mogelijkheden die de computer biedt. Hier mijn eerste programmeerervaring opgedaan in Algol. Na een programmeerbare zakrekenmachine TI59 in 1983 mijn eerste PC aangeschaft (een Acorn BBC), en daarop nog geprogrammeerd in Basic, Pascal en machinetaal. De 32 kB geheugen daarvan leken bijna onbegrensde mogelijkheden te bieden – nu bijna niet meer voor te stellen. Tegenwoordig maak ik vrijwel uitsluitend gebruik van standaard pakketten, al kan ik het toch niet laten bepaalde zaken in bijvoorbeeld Excel te automatiseren met Visual Basic routines.

In Stumico zie ik een ideaal platform voor professionals om informatie uit te wisselen over automatisering in de bouw. Je eigen kennis kun je alleen verbreden door andere te laten leren van jouw successen en fouten. Binnen het bestuur blijf ik daarbij ook opkomen voor de leden die meer affiniteit hebben met ontwerpberekeningen van constructies. Stumico is echter ook een goede omgeving om nieuwe ontwikkelingen te delen, en zo het gebruik daarvan te stimuleren – de ontwikkelingen die Stumico en BIM hebben doorgemaakt zijn daar een goed voorbeeld van.

Sponsoren van Stumico