Sensortechnologie in de bouw

Stumico heeft dit jaar wederom  een aantal bijeenkomsten gepland met een praktische kijk op nieuwe technologie. Op 12 maart zal onze eerste bijeenkomst van 2015 in het teken staan van ‘Sensortechnologie’. Speciaal voor dit event hebben wij mensen uitgenodigd om hun kijk op deze ontwikkeling toe te lichten.

In de bouwsector wordt de opkomst van sensoren steeds duidelijker zichtbaar. Waar het voorheen nog ging over hele specifieke applicaties worden de toepassingen de laatste jaren steeds breder. Door snelle ontwikkelingen in betrouwbaarheid, kosten en toegankelijkheid van sensoren komen steeds meer toepassingen binnen bereik. “Real time” monitoring leek voorheen ondenkbaar maar is vandaag de dag de normaalste zaak voor veel partijen. Soms lijkt het of er te pas en te onpas overal maar sensoren op of in geplaatst worden. Uiteraard blijkt hier telkens een goed verhaal achter te zitten. Een aantal van die goede verhalen hebben we verzameld in onze bijeenkomst op 12 maart. Vanwege de actualiteit is er zeker ruimte in het programma gereserveerd voor discussie.

Let op: deze bijeenkomst is op een afwijkende locatie dan gebruikelijk. We komen bijeen bij “De Landgoederij”, Camminghalaan 30 in BUNNIK.

 

 Online inschrijven is niet meer mogelijk. Last minute aanmeldingen kunnen via 06-42367465

 

Het programma:

16:00 Ontvangst en registratie

16:15 Inleiding Maarten Slee – bestuurslid Stumico
Welkom en opening door het bestuur van Stumico.

16:30 Huibert Borsje (TNO) – Gebouwtrillingen Groningen
Om de effecten van de aardbevingen in Groningen te onderzoeken heeft NAM een uitgebreid meet- en monitoringsnetwerk opgezet. Eén onderdeel van dat meet- en monitoringsnetwerk is het onderzoek naar gebouwtrillingen met behulp van 200 gebouwsensoren. Dit deel van het meetnet heeft TNO, in opdracht van NAM, vormgegeven en opgezet. Het hoofddoel van het meetnet gebouwtrillingen is om meer inzicht te verkrijgen in de effecten van de toekomstige aardbevingen op de gebouwen in Groningen. In de presentatie van TNO wordt aangegeven hoe dit meetnet is opgebouwd en welke informatie uit dit meetnet op welke wijze beschikbaar komt.

17.15 John van Steen (InfraSensorSolutions) – Glasvezelsensoren
Praktijktoepassingen van glasvezelsensoren:
• In de weg (WIM A12)
• Kunstobjecten (Spoorbrug over de Linge)
• Dakbewaking

18.00 – Broodmaaltijd en netwerken

19:00 Noël Steentjes (Inspectations/ VolkerRail) – Real time monitoring in onderhoudscontracten
onderhoudscontract PGO Zeeland van VolkerRail behandelen. In dit contract heeft VolkerRail grootschalig geïnvesteerd in sensoren en dataloggers in het veld om van de meest kritische objecten (wissels, overwegen en treindetectie) continu gegevens te kunnen verzamelen. Deze gegevens komen op een centrale server binnen waar middels geavanceerde algoritmes automatisch afwijken worden gedetecteerd. Op basis van geconstateerde afwijkingen kan men veel beter preventief onderhoud uitvoeren. De doelstelling in het contract is de prestatie te verbeteren door toepassing van meer Condition Based Maintenance. Het aantal storingen moet sterk naar beneden worden gebracht om de beschikbaarheid te kunnen verhogen.

19.45 Willem Molenaar (Smrtprojects) – RFID
Een bouwproject is vergelijkbaar met het maken van een puzzel van een paar honderdduizend stukjes. Veel tijd gaat dan ook zitten in het vinden van de spullen die je op dat moment nodig hebt. In de laatste jaren is de performance van passieve RFID een stuk beter geworden. Daardoor is het mogelijk honderden items tegelijk te scannen op een paar meter afstand. Het biedt een betaalbare oplossing om snel en efficiënt het bouwproces te registreren.

20:30 Discussie, Afsluiting en borrel

 

Delen met vrienden:

Sponsoren van Stumico